Mag ik een flexi-job doen? Hier vind je het antwoord!
Het is ongetwijfeld een van de meest gestelde vragen die we ontvangen. Mag ik een flexi-job doen? Logisch ook want zo goed als alle flexi-job vacatures op onze website stellen als vereiste ‘je komt in aanmerking voor flexi-jobs”. Het lijkt een banale vraag met meestal een vrij simpel antwoord. Echter, de ervaring leert ons dat het antwoord niet altijd even eenvoudig is. Dus, mag jij een flexi-job doen? We leggen het jou haarfijn uit.
Voor al wie al geruime tijd voltijds werkt, is het antwoord simpel. Ja, je mag een flexi-job doen. De twijfels komen meestal bij werknemers die 4/5de werken of binnenkort van werkregime gaan veranderen. Dan kan het al eens moeilijk worden om te weten of je effectief een flexi-job mag doen. Er bestaat echter een online tool die je meteen kan zeggen of je een flexi-job mag uitoefenen of niet.
Online tool
Op MyCareer.be kan je in een handomdraai zien of je voldoet aan de voorwaarden om een flexi-job te doen. MyCareer is een initiatief van de Belgische federale overheid. Deze databank bevat al jouw loopbaangegevens. Zodra je inlogt, dat kan via Itsme of je digitale identiteitskaart, zie je of je in aanmerking komt voor een flexi-job. Het is dus een goede tip om voordat je op zoek gaat naar een flexi-job, eerst even te checken op MyCareer.be of je in aanmerking komt.
De gegevens op MyCareer worden door verschillende instanties aangevuld, denk aan het sociaal secretariaat van je werkgever, ziekenfonds en andere overheidsinstanties. Merk je dat er gegevens niet correct zijn? Dan kan je dat ook meteen ook online aangeven. Toch moet je ook even opletten, niet altijd zijn de gegevens correct. Als je in de toekomst gaat veranderen van werkregime, je stapt bijvoorbeeld over naar 4/5de. Dan spreekt het voor zich dat je MyCareer.be niet blindelings moet volgen.
Daarnaast geeft MyCareer enkel je huidige situatie aan. Je kan bijvoorbeeld niet kijken vanaf wanneer je wel een flexi-job mag doen. Om te weten vanaf wanneer je een flexi-job mag doen op basis van de startdatum van je voltijdse of 4/5de tewerkstelling kan je onze eigen ontwikkelde tool gebruiken. Met onze tool kom je te weten vanaf wanneer je een flexi-job kan doen.
Voorwaarden voor Werknemers
Omdat het steeds handig is om de voorwaarden te kennen en niet Blindelings te vertrouwen op de online tool, geven we kort even de voorwaarden mee.
Werknemers moeten in de drie kwartalen voorafgaand aan het starten van een flexi-job ten minste 4/5de van hun tijd werkzaam zijn geweest bij een andere werkgever. Dit betekent dat als iemand bijvoorbeeld in oktober wil beginnen met een flexi-job, hij of zij van januari tot en met maart van dat jaar minstens 4/5de moet hebben gewerkt.
Voorwaarden voor Gepensioneerden
Gepensioneerden vormen een belangrijke doelgroep voor flexi-jobs, gezien zij vaak zoeken naar manieren om hun pensioen aan te vullen.
1. Leeftijdsgrens: Gepensioneerde ouder dan 65 jaar kunnen zonder verdere voorwaarden een flexi-job beginnen. Jongere gepensioneerden moeten voor hun pensioen minstens 4/5de gewerkt hebben om direct te kunnen starten, of ze moeten minstens twee kwartalen als gepensioneerde geregistreerd zijn.
2. Inkomensplafond: Voor gepensioneerden onder de 65 jaar geldt een inkomensplafond van € 7190 netto per jaar voor inkomsten uit flexi-jobs. Als dit bedrag wordt overschreden met meer dan 10% dan zal je het jaar daaropvolgend 10% van je pensioen moeten terugstorten. Voor vervroegd gepensioneerden geven we steeds het advies om vooraf zeker contact op te nemen met de diensten van de Sociale Zekerheid. Dat kan via telefoonnummer 02/506 59 59 of per email contact@rsz.fgov.be
Lees hier alles over de flexi-job voorwaarden voor werknemers in 2024